

Erkek genital organı testisioluşturan venlerde genişleme, staz ve yüksek basınç ile karakterize olan varikosel genel popülasyonda %15 oranında bildirilirken, infertil erkeklerde % 40 oranında görülmektedir. Ülkemizde ise dört binden fazla çocuğun incelendiği bir çalışmada 10 yaş altında %1’den az olan varikosel prevelansının 11-19 yaş arasındaki çocuklarda %11’e yükseldiği gösterilmiştir. Adolesan varikoselin giderek daha iyi anlaşılması ile, gelecekte infertilite riski taşıyacak çocukları ayırt edebilecek bir protokolün geliştirilmesi umulmaktadır. Böylece bu çocuklara daha erken müdahale edilip riskten kurtulmalarının yolu açılacaktır.
Adolesan varikosel çoğunlukla asemptomatik olduğu için genellikle fizik muayene sırasında insidental olarak veya aileler tarafından fark edilir. Yapılan çalışmalar hastaların %3’ünde ağrı olduğunu bildirmiştir. Testis kıvamında yumuşama, testis gelişiminde gerileme ve hacim kaybı diğer klinik bulgulardır. Erişkinlerde olduğu gibi adolesan grupta da varikosel semen parametrelerinde bozulmaya neden olabilir ancak semen analizi pubertenin başlamasından 2-3 yıl sonra kullanışlı olur.
Varikosel tanısında altın standart fizik muayenedir. Fizik muayene sıcak bir ortamda hasta ayakta ve yatar pozisyonda iken valsalva manevralı ve valsalva manevrasız şekilde ayrı ayrı uygulanmalıdır. Hasta ayağa kaldırılmadan veya valsalva manevrası olmadan yapılan muayenelerde bazı varikoseller atlanabilir (2).
Testis hacminin ölçülmesi adolesan varikoselli olguların değerlendirilmesinde en önemli basamaklardan biridir. Bu hasta grubunda semen analizinin kullanımı kısıtlı olduğu için testis hacminin ölçülmesi hem cerrahi gerekliliği belirlemek hem de operasyon sonrası takip yönünden önemlidir. Testis hacim ölçümü çeşitli orkidometrilerin (Prader, Takihara) yanı sıra ultrasonografi ile de yapılabilir. Testis hacimlerinin ölçümü yönünden Prader orkidometri ve ultrasonografi karşılaştırıldığında, yaş ve testis hacimlerinden etkilenmeksizin %99 uyum sağlanırken; olguların sadece %2’sinde %10‘dan fazla veya 2 ml’den fazla hacim farklılığı saptanmıştır.
Mikrocerrahi yöntemle başarılı bir şekilde tedavi edilmektedir.
Etiketler : VARİKOSEL